Spar 52 øre pr. kWh. på jordvarme

Er din bolig elopvarmet? Så kan du med jordvarme opnå en rabat på 52 øre pr. kWh. Den store besparelse er mulig både med jordvarme og med en luft-vand varmepumpe.

 

Hvornår er jordvarme velegnet?

Der er 2 forhold som gør det velegnet at få jordvarme. Din grund skal være stor nok til at kunne få gravet slanger ned i haven og dit radiatorsystem skal kunne klar ydeevnen fra varmepumpen.

 

Når husgrunden er for lille til jordvarme

Hvis grunden ikke er stor nok til jordslanger, kan der alternativt laves en jordsonde som er en jordvarmeslange der bores 60-80 meter ned i undergrunden.

 

Jordvarme er velegnet til nybyggeri

Fordi der med jordvarme skal flyttes meget jord, egner dette system sig rigtig godt til nybyggerier.

 

Priseksempel på jordvarme

Hvis man antager et hus fra 70'erne på 170 kvm., med efterisolering og nye vinduer, vil varmetabet ligge på 45W pr. kvadratmeter og derfor kræve en varmepumpeeffekt 45*170 = 7800W. Dette vil betyde en anlæg i et prisniveau på kr. 110.000,-.

 

Hvordan virker jordvarme?

En jordvarmepumpe optager den solenergi, der er lagret i jordoverfladen, via en slange, som graves ned på grunden. Der graves en lang slange ned i ca. 1,2 meters dybde. Slangen lægges i snoninger på husets grund, og energien hentes dernæst op fra jorden på samme måde som ved bjergvarme.

Systemet er baseret på et netværk af slanger, som dækker et stort areal og effektivt virker som en meget stor varmeveksler. Slangerne er gravet ned i en dybde af 1,2 – 1,5 mtr., så jorden stadig kan kultiveres eller anvendes til have. Det nøjagtige areal, der er nødvendigt for at udlægge slanger i, afhænger i en stor grad af fugtigheden i jorden. Det er muligt at udvinde energi fra 10 til 40 W pr. m2 jord.

 

Vil du vide mere om jordvarme?

Kontakt energikonsulent Michael Pedersen på tlf. 76 42 00 66 eller emailaddressen info@ac-energi.dk. Du kan også skrive til os her.